U ontvangt de Corona PCR keel-neus swab zelf afnamekit. Deze bestaat uit:

  • Laboratoriumformulier
  • Monsterbuisje met dop
  • Wattenstaafje
  • Sealbag / afsluitbaar zakje
  • Retourenvelop

 

STAP 1:

Was uw handen 20 seconden met zeep en lauw water. Dit is om te voorkomen dat u de afnamekit besmet. 

 

STAP 2:

Reinig en droog het oppervlak waar u de thuistestkit op gaat leggen. Pak alles uit en leg dit op het schone oppervlak.

 

STAP 3:

In voorbereiding op de test kijkt u in de mond om uw amandelen achter in de keel te vinden. Als u dit bij uzelf uitvoert, gebruik dan een spiegel als hulpmiddel. Als u dit bij iemand anders doet, gebruik dan eventueel een (zak)lampje. Bij stap 6 moet hier het watje langs de amandelen worden gehaald. (of waar ze zouden zijn geweest als ze zijn verwijderd).

 

STAP 4:

Snuit zachtjes uw neus en hoest in een tissue. Dit is zodat teveel slijm geen invloed heeft op de test. Gooi de tisseu weg in een gesloten bak.

 

STAP 5:

Open voorzichtig de verpakking van het wattenstaafje. Haal hier het wattenstaafje uit (als er 2 staafjes in zitten, gebruik dan alleen het wattenstaafje).

 

Belangrijk
Raak uw tong, tanden, wangen, tandvlees of andere oppervlakken niet aan met de stoffen punt van het wattenstaafje. 
Het nemen van het monster kan kokhalzen en een beetje ongemak veroorzaken, maar het mag geen pijn doen.

 

STAP 6:

Houd het wattenstaafje in uw hand en open de mond wijd en wrijf zachtjes over beide amandelen aan de achterkant van de keel gedurende 10 seconden (gebruik een zaklamp en / of spiegel om u hierbij te helpen). 

 

STAP 7:

Plaats hetzelfde uiteinde van hetzelfde wattenstaafje voorzichtig in het neusgat ongeveer 2,5 cm  of totdat u enige weerstand voelt. Draai het wattenstaafje 10-15 seconden rond en verwijder het langzaam. U hoeft maar één neusgat te bemonsteren. Als u een piercing draagt, gebruik dan de ander neusgat.

 

Belangrijk
Dit kan ongemakkelijk aanvoelen. Steek het wattenstaafje niet dieper als u een sterke weerstand of pijn voelt.

 

 

STAP 8:

Doe het wattenstaafje in het buisje. Zorg ervoor dat de stoffen punt naar beneden is gericht. Breek het stokuiteinde af of knip het af, zodat het wattenstaafje in de flacon past zonder te buigen. Schroef de deksel stevig op het buisje.

 

Belangrijk
Draai de deksel stevig vast. Mogelijk moet u druk uitoefenen om de dop erop te krijgen.

 

STAP 9:

Was nog een keer je handen 20 seconden met zeep en lauw water.

 

STAP 10:

Vul het meegeleverde laboratoriumformulier in: naam, voorletters, geboortedatum, adres, postcode / plaats. Bij patiëntennummer kan u eventueel uw BSN invullen. Vergeet niet de afnamedatum en tijdstip in te vullen. U hoeft geen testen op het formulier te selecteren. Zorg ervoor dat uw gegevens zo leesbaar mogelijk worden opgeschreven. 

 

Stop het buisje in het bijgeleverde afsluitbare zakje en stop dit samen met het ingevulde laboratoriumformulier in de bijgeleverde retourenvelop. Maak de envelop dicht en stuur hem per reguliere post naar het laboratorium. De envelop hoeft niet te worden voorzien van een postzegel. 

 

STAP 11:

Vul het online aanmeldformulier diagnostiek SARS-CoV-2 in (klik hier). Na ontvangst registreren wij u zodat we de testgegevens aan u kunnen doorgeven zodra we uw uitslag terug hebben ontvangen van het laboratorium.