U ontvangt de Corona PCR gorgel zelf afnamekit. Deze bestaat uit:

 • Laboratoriumformulier
 • Monsterbuisje met dop
 • 10 ml water
 • Rietje
 • Afsluitbaar zakje / sealbag
 • Retourenvelop laboratorium

 

Procedure monster afname:

 1. Vóór het verkrijgen van een monster van een keelspoeling minstens één uur lang geen vast voedsel innemen (indien mogelijk).
 2. Was uw handen 20 seconden met zeep en lauw water. Dit is om te voorkomen dat u de afnamekit besmet. 
 3. Vul na ontvangst van het afnamepakket online het Aanmeldformulier diagnostiek SARS-CoV-2 in (klik hier). Vul ook het meegeleverde laboratoriumformulier in: naam, voorletters, geboortedatum, adres, postcode / plaats. Bij patiëntennummer kan u uw BSN invullen. Vergeet niet de afnamedatum en tijdstip in te vullen. U hoeft geen testen op het formulier te selecteren. Indien gewenst kunt u via een videoverbinding geholpen worden bij de afname van het testmateriaal. U wordt dan door één van onze BIG geregistreerde collega's begeleid. Wij nemen contact met u op om hiervoor een afspraak in te plannen.
 4. Reinig en droog het oppervlak waar u de thuistestkit op gaat leggen. Pak alles uit en leg dit op het schone oppervlak.
 5. Open het monsterbuisje.
 6. Laat de volledige bijgeleverde vloeistof nu in de keelholte vloeien (niet inslikken). Adem met lang uitgestrekt hoofd door de neus in en door de mond weer uit. Gorgel zo ca. 10 seconden. Herhaal dit 2 keer. Let er op dat in dit geval eenvoudig mondspoelen niet voldoende is.
 7. Transporteer indien mogelijk de volledig gegorgelde vloeistof, eventueel met behulp van een rietje, in het monsterbuisje en sluit dit buisje goed af! Controleer of de vloeistof er niet uit lekt. 
 8. Stop het monsterbuisje en het laboratoriumformulier in het doorzichtige afsluitbare zakje. Sluit deze af door het zilverstripje er af te trekken en dicht te plakken.
 9. Stop daarna het zakje met het monster en het laboratoriumformulier in de envelop en doe deze op de post. Zodra u de test in een postnl brievenbus heeft gepost, dan wordt het medische poststuk de volgende dag op het laboratorium bezorgd. In het weekend moet u uw test in een medische brievenbus stoppen.

Bij patiënten met gevaar voor verslikking dient als alternatief een uitstrijkje te worden gemaakt d.m.v. een neus-keel swab. Neem dan contact met ons op voor een neus-keel swab testkit.