Hoe werkt een sneltest?

Er wordt met een wattenstaafje wat vocht uit beide neusgaten genomen. Het watje gaat in een vloeistof. Die wordt vervolgens op een staafje gedruppeld. Vijftien minuten later is er een positieve danwel negatieve reactie zichtbaar.

 

Waarom een sneltest?

Er is in Nederland veel behoefte aan een sneltest. Men wilt snel weten of een persoon besmet is of niet. Wij kunnen hierin voorzien. Op deze wijze kunnen werknemers weer sneller aan het werk of kun je gerust familie bezoeken zonder onnodig lang in quarantaine te gaan alvorens er een mogelijkheid is om je te laten testen.

 

Wat is de nauwkeurigheid van de sneltest?

Er is een onderzoek geweest waarbij de PCR-test is vergeleken met de sneltest. In het geval van de sneltest ten opzichte van de PCR-test bleek dat zo’n 75% eenzelfde positieve uitslag gaf. De sneltesten missen iets meer mensen die het virus wel degelijk bij zich dragen. Zie artikel van UMC Utrecht: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/sneltest-geeft-binnen-een-kwartier-de-uitslag 

De sneltesten zijn een veelbesproken onderwerp. Het grootste verschil met de PCR-test, welke door de GGD gebruikt wordt, is dat de test die door www.nationalecoronatest.nl gebruikt wordt een fractie minder betrouwbaar is. De test geeft daarentegen wel sneller resultaat. Binnen 15 minuten. 

 

Is een hogere foutmarge erg?

De sneltest zal minder snel positief uitvallen bij mensen die minder virusdeeltjes bij zich dragen. Dit is niet heel erg omdat mensen met een kleinere hoeveelheid virusdeeltjes waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen dan mensen met een grote hoeveelheid. Wanneer je reeds een week lang klachten hebt, is het wellicht verstandig om een PCR-test te doen.

 

Ontvang ik een certificaat?

Neen, u ontvangt geen certificaat. Na de validatie van de test, ontvangt u van ons een e-mail.

 

Wat als ik positief test?

Wij adviseren u per direct in quarantaine te gaan en de richtlijnen van het RIVM te volgen. U hoeft deze uitslag niet bij de GGD te melden, dat doen wij voor u.